Iedere Rotterdamse vrouw moet in vrijheid kunnen leven

Veel vrouwen in Rotterdam kunnen nog steeds niet in vrijheid doen en laten wat zij willen en waar zij recht op hebben. Dit is voor de VVD Rotterdam onacceptabel en de samenleving mag zijn ogen hier niet voor sluiten. De VVD zal daarom een voorstel indienen om de positie van vrouwen in Rotterdam zo veel mogelijk te verbeteren. 

In het voorstel staan meerdere aanbevelingen aan de gemeente, zoals betere handhaving van het verbod op informele huwelijken. Het richt zich op de rol van de lokale overheid om wettelijk vastgelegde vrijheden ook daadwerkelijk te beschermen. 

Vrouwenrechten zijn in de ogen van de VVD niet onderhandelbaar. De overheid mag nooit meegaan met schending om welke culturele, sociale of religieuze reden dan ook. Een vrouw die zelf een huwelijkspartner wil kiezen, wil scheiden of activiteiten buitenshuis wil ontplooien, tegen de zin van haar (schoon)familie of gemeenschap, moet op de overheid kunnen rekenen als zij strijdt voor haar vrijheden. Dat in bepaalde gevallen een beroep op culturele of religieuze redenen wordt gedaan om vrijheden van vrouwen te beknotten, mag de lokale overheid niet afschrikken om te handelen. Cultuur of religie mogen namelijk niet gebruikt of misbruikt worden om de vrijheid van mensen te beperken.  

VVD-raadslid Antoinette Laan: "Vrijheden mogen niet alleen op papier bestaan, iedere Rotterdammer moet werkelijk kunnen genieten van de vrijheden die een vrije en diverse samenleving aan haar burgers heeft beloofd. Dit gaat ook om meisjes die naar school gaan en in de vakantie worden uitgehuwelijkt, of vrouwen die door hun man of schoonmoeder in huis worden gehouden. Doel van ons voorstel is om het aantal verborgen vrouwen zoveel mogelijk te verminderen".