Beloon scholen voor banen

De gemeente Rotterdam moet scholen belonen voor iedere afgestudeerde mbo’er of hbo’er die binnen een jaar een baan heeft, vindt de VVD Rotterdam. De VVD Rotterdam wil daarom voor een pilot de komende vier jaar vier miljoen euro beschikbaar stellen. 

Opleidingen moeten juist nu beter aansluiten op de arbeidsmarkt. Nu worden scholen nog beloond voor het aantal afgeleverde diploma’s. Een ouderwets systeem. Mbo- en hbo-scholen moeten een financiële beloning krijgen voor iedere afgestudeerde die binnen een jaar een baan heeft. De VVD Rotterdam wil de pilot starten met een beperkt aantal opleidingen.
De stijgende jeugdwerkloosheid is de VVD Rotterdam een doorn in het oog. Met name jongeren met een laag opleidingsniveau lopen een groot risico na hun opleiding zonder werk te zitten. Dat talent moeten we niet verloren laten gaan. Werkgevers in de haven hebben jaarlijks honderden vacatures die niet worden ingevuld. Betere samenwerking tussen scholen en werkgevers is daarom noodzakelijk.
Ook in andere sectoren mist de aansluiting tussen opleidingen en de arbeidsmarkt. Zo hebben de NS en Verstegen idee gevat weer een bedrijfsschool te starten om aan gekwalificeerd personeel te komen. 
Jongeren worden nog altijd opgeleid voor banen die er niet zijn.
De Rotterdamse VVD wil met deze maatregel scholen stimuleren om niet onbeperkt studenten te werven voor pretopleidingen met weinig kans op een baan.