Nieuwe metroverbinding Zuid opnemen in verkeersplan

Er moet een metroverbinding tussen Kralingse Zoom en Rotterdam Zuid komen. Dat stelt VVD-raadslid Jan-Willem Verheij. Vorig jaar diende de liberaal al een motie in om opnieuw onderzoek te doen naar de mogelijkheden maar nu lijkt het plan wéér een stapje dichterbij. “Wethouder Langenberg (D66) heeft namelijk onlangs tegenover het AD Rotterdams Dagblad laten weten best wat te voelen voor het verbeteren en uitbreiden van de metro op Zuid. Dat is een boodschap die helemaal in ons straatje ligt en daar zijn wij erg blij mee. Tegelijk is het teleurstellend dat in het nieuwe verkeersplan van het college, deze metrolijn niet is opgenomen. Dat zou een gemiste kans zijn” stelt Verheij.

De nieuwe lijn zou moeten lopen van Kralingse Zoom via het Stadionpark naar Ahoy en Zuidplein. Op termijn kan de lijn doorgetrokken worden naar Stadshavens en station Schiedam Centrum. Volgens het liberale raadslid is het nú het moment om met een nieuwe metroverbinding aan de slag te gaan. Verheij: “In 2008 heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de OV-bereikbaarheid op Zuid. Toen al werd dit als een kansrijke ontwikkeling gezien. Denk niet alleen aan het infrastructurele verhaal, maar ook aan de sociale impact die het heeft op de wijken op Zuid. Ook voor een eventuele stadionontwikkeling is goede bereikbaarheid van groot belang. Ook dat is al jaren geleden door de gemeenteraad vastgelegd. Inmiddels zijn we negen jaar verder en is het de hoogste tijd om papier in realiteit om te zetten.”

De VVD Rotterdam vindt het van groot belang dat er hoogwaardig openbaar vervoer tussen noord en zuid komt. Mede omdat het huidige metronetwerk in Rotterdam tegen de maximum capaciteit aanloopt en het aantal knelpunten de komende jaren alleen maar zal toenemen. “Met name op de rivierkruisingen en op de centrale delen van het netwerk gaat het nog lastig worden. Een kersvers ov-traject zou hieraan een einde kunnen maken. Hopelijk voegt wethouder Langenberg daad bij woord en gaat dit VVD-plan er komen,” aldus Verheij.