VVD regelt 1,5 miljoen extra voor aanpak blauwalg

De Rotterdamse VVD heeft 1,5 miljoen euro extra voor de aanpak van blauwalg geregeld. Dat staat te lezen in de voortgangsbrief over blauwalg in de Kralingse Plas. Volgens VVD-burgerlid Pascal Lansink-Bastemeijer is er sprake van een doorbraak. ‘Grote kans dat het blauwalgprobleem in de Kralingse Plas nu eindelijk opgelost wordt. Op aandringen van de Rotterdamse VVD is de gemeente in gesprek gegaan met de Provincie en het Hoogheemraadschap en daar is dit geld uit voort gekomen. Op naar een zomer- en zwemklare plas waar alle Rotterdammers maximaal van kunnen genieten!’ aldus de VVD’er. 

Wanneer de Kralingse Plas, die jaarlijks evenveel bezoekers als de Efteling trekt, precies gereed is voor strandgasten en watersporters is nog niet helemaal duidelijk. Lansink-Bastemeijer: ‘Wel is er een planning gemaakt. Zoals het er nu naar uitziet zou de plas in de zomer van 2019 zwemklaar moeten zijn. In ieder geval wordt er op dit moment druk gewerkt aan een projectplan en zal er in het najaar van 2018 gestart worden met de uitvoering.’ Naast de 1,5 miljoen euro van het Hoogheemraadschap reserveerde de gemeente eerder al – op aandringen van de VVD – 3,1 miljoen euro voor het ‘algvrij’ maken van de Kralingse Plas.

Al jaren staat het schoon en veilig houden van de Kralingse Plas hoog op de agenda van de Rotterdamse VVD. De Kralingse Plas is voor Rotterdam een belangrijk natuurgebied, recreatiegebied en ook is het door de Provincie Zuid-Holland aangewezen als officiële zwemwaterlocatie. Jaarlijks recreëren ruim 3 miljoen mensen aan de plas. Helaas wordt het gebied al enkele zomers geteisterd door een hardnekkige vorm van blauwalg. Nu de VVD een structurele aanpak heeft afgedwongen, lijkt daar in ieder geval een einde aan te komen. ‘Dat zou fantastisch zijn! Bij warm weer moet dit namelijk gewoon weer dé plek worden waar je naartoe gaat voor de nodige verkoeling,’ aldus Lansink-Bastemeijer. ‘Ik kijk er nu al naar uit.’