Afvalbeleid is een rommeltje

De kosten voor afvalverwerking in Rotterdam zijn aanzienlijk hoger dan in de andere G4-steden. Dit blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse Rekenkamer. VVD-raadslid Jan-Willem Verheij:

'De kosten zouden omlaaggaan vanwege het gebruik van een installatie die afval scheidt. Er is nog niet eens een begonnen met de bouw van een installatie, die eind 2012 al klaar had moeten zijn. Opeenvolgende wethouders van D66 en Leefbaar Rotterdam hebben verzuimd hiermee aan de slag te gaan. De Rotterdammer is de pineut en betaalt al jaren teveel afvalstoffenheffing. Kortom, het college heeft een zooitje gemaakt van het afvalbeleid.'

De verlaging van de afvalstoffenheffing van de afgelopen jaren is betaald uit de algemene reserve van de gemeente Rotterdam. Hierdoor lijkt de belasting omlaag te gaan, maar in werkelijkheid betaalt de Rotterdammer de kosten uit een ander potje. Het onderliggende probleem van te dure afvalverwerking is niet opgelost.

Rotterdam loopt momenteel achter met afvalscheiding. De Rekenkamer stelt dat er geen substantiële toename van afvalscheiding is en dat het college haar doelstellingen niet heeft gehaald. Verheij vindt dit een slechte zaak:

'De VVD pleit al jaren voor meer afvalscheiding. Materiaal van waarde dat niet wordt gescheiden, belandt onnodig in een verbrandingsoven. Dat is niet alleen zonde van de materialen, het is bovenal erg duur.'