Pak fietswrak aan in plaats van deelfiets

De deelfiets maakt sinds kort deel uit van het Rotterdamse straatbeeld. Bij sommige fietsers ontstaat ergernis omdat de geel-grijze fiets plekken in de stalling bezet zou houden. VVD-raadslid Jan-Willem Verheij is het niet eens met deze kritiek:

‘In Rotterdam staan ruim een half miljoen fietsen. Die 1.000 nieuwe deelfietsen zorgen heus niet voor het tekort aan stallingen. Fietsen zonder zadel, met lekke banden en met een kapotte kettingkast doen dat wel en moeten daarom worden geruimd. Daarnaast is het bijplaatsen van extra fietsnietjes op drukbezochte plekken noodzakelijk.’
‘oBike overspoelt Rotterdam’, ‘Dump deelfiets op Maasvlakte,’ zomaar wat krantenkoppen over de nieuwe fietsen in Rotterdam. Verheij spreekt van een overdreven reactie tegen de deelfiets terwijl er nooit kritiek is geweest op de ov-fiets en de bakfiets, die ook ruimte in beslag nemen.

‘Ja, op meerdere plekken zijn de fietsen ongelukkig geplaatst en zorgen ze voor een rommelig straatbeeld. Daar mag zeker iets aan verbeterd worden, maar als de deelfiets gestald staat zoals het hoort, dan hoor je de fiets te laten staan. Er is geen enkele reden om over de oBike kritischer te zijn dan over andere fietsen, alleen maar omdat het een commercieel initiatief is.’ 
De Rotterdamse VVD is van mening dat handhaving veel ergernissen kan voorkomen.‘Als een gewone fiets midden op de Coolsingel staat, haalt de gemeente deze weg. Dat moet uiteraard ook met de verkeerd gestalde fietsen in de woonwijken gebeuren. Een fiets is een fiets en regels zijn regels. Die gelden voor iedereen. Bij de gekleurde deelfiets valt het alleen sneller op als ze niet op de juiste plek staan,’ aldus Verheij. Als naast handhaving de duizenden fietswrakken worden geruimd en extra fietsnietjes worden geplaatst, is de komst van deelfietsen in Rotterdam alleen maar positief.