VVD: Ruim baan voor mindervaliden

De buitenruimte in Rotterdam hoort voor iedereen toegankelijk te zijn. De Rotterdamse VVD constateert dat zelfs Stadswinkels van de gemeente niet te bereiken zijn via blindengeleidestroken. VVD-burgerlid Pascal Lansink-Bastemeijer vindt dat Rotterdam het goede voorbeeld hoort te geven qua voorzieningen voor mindervaliden.

‘Mijn klomp brak toen ik zag dat zelfs de gemeentelijke gebouwen slecht bereikbaar zijn. Wij hebben het college gevraagd wat zij gaat doen om de bereikbaarheid van openbare voorzieningen voor mindervaliden bij onder andere metrostations en scholen te verbeteren.’

De gemeente Rotterdam heeft op meerdere plekken faciliteiten gerealiseerd om mindervaliden wegwijs te maken door het verkeer. Op trottoirs lopen stoepranden af zodat rolstoelers hier gebruik van kunnen maken en verkeerslichten beschikken over rateltikkers. Deze faciliteiten zijn voor mindervaliden van cruciaal belang om zelfstandig mobiel te zijn. Lansink-Bastemeijer:

‘Er is nog veel werk aan de winkel. Bij het metrostation Wilhelminaplein is het voor blinden en slechtzienden nauwelijks te doen om bij de naastgelegen hogeschool te komen. Zigzaggend door geparkeerde auto’s en zelfs zonder geleidestroken langs de in- en uitrit van een parkeergarage behoort daar tot de praktijk.’

De Rotterdamse VVD vraagt het college ook bij herinrichtingen van openbare ruimten gebruik te maken van de expertise van mindervaliden. Zij weten als geen ander wat er moet gebeuren om de openbare ruimte voor iedereen gebruiksvriendelijk te maken.

‘Meedenken over de nieuwe inrichting en afstemming van werkzaamheden levert aanzienlijke verbeteringen op. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en vergroot je de bereikbaarheid van de stad voor iedere Rotterdammer,’ zegt Lansink-Bastemeijer. 

Zie de bijlage voor de schriftelijke vragen.