Karremans: 'Politiek gaat over dingen voor elkaar krijgen'

“Het is nu of niet, zo simpel is het. Dankzij de energie en de aantrekkingskracht die de stad nu heeft, hebben we nu een unieke mogelijkheid om oude problemen eindelijk op te lossen en nieuwe kansen te grijpen. Als we dat doen, kunnen we van Rotterdam blijvend de allerbeste plek maken om te wonen, te werken en te leven. Maar als we dat niet doen, zijn we over een paar jaar weer terug bij af.” Met die even hoopvolle als dreigende woorden kondigde VVD-lijsttrekker Vincent Karremans gisteravond het verkiezingsprogramma van zijn partij aan.

Karremans, oprichter-eigenaar van het succesvolle Rotterdamse internetbedrijf Magnet.me, wees op de groeiende kloof tussen stad en stadhuis. “Wat we de afgelopen jaren in de stad hebben zien gebeuren is geweldig: de komst van nieuwe bedrijven, ongekende groei bij bestaande bedrijven, een bruisend uitgaansleven, mensen die uit Amsterdam naar Rotterdam willen verhuizen. Maar het stadhuis heeft vooral politiek gedoe en symboolmaatregelen geproduceerd, zoals met de milieuzone.”

Zo dreigt de stad een unieke kans te missen om een aantal slepende problemen eindelijk op te lossen en de stad voor iedereen een nog fijner thuis te maken. “Hoe lang verzuchten we al niet dat we er maar niet in slagen om middengroepen naar de stad te trekken en houden? Of dat de werkloosheid hier zo ver boven het landelijk gemiddelde blijft? Daar kunnen we nu eindelijk iets aan doen. We moeten de aantrekkingskracht die we nu hebben verzilveren, door met volle energie van Rotterdam de beste woon- en werkstad van Nederland te maken en al die mensen en bedrijven daadwerkelijk hierheen te halen en hier te houden.”

In het VVD-verkiezingsprogramma ‘Werken voor Rotterdam’ staat een lange reeks voorstellen om Rotterdam veel ondernemersvriendelijker te maken, de woningmarkt een impuls te geven en de kwaliteit van leven in alle wijken te verhogen. De komende weken en maanden gaan VVD’ers uit alle wijken met hun buren in gesprek om te horen welke concrete maatregelen er nog meer nodig zijn. Alles komt langs, van paalrot en parkeerdruk tot riolering.

Karremans: “We moeten nu onze slag slaan. We moeten nu doorpakken. Wat we nu doen, bepaalt of Rotterdam er over vijf jaar echt beter op is geworden – of dat we weer terug bij af zijn. Dus aan de bak!”