Historische overwinning Rotterdamse VVD: van 3 naar 5 zetels

De Rotterdamse VVD is een van de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat kan stilletjes aan geconcludeerd worden nu de uitslag bekend is. Met ruim tien procent van de stemmen, mag de VVD zich vanaf vandaag namelijk de tweede partij van Rotterdam noemen. Volgens VVD-voorman Vincent Karremans is er sprake van een historisch resultaat.

‘Het beste resultaat in 20 jaar,’ laat Karremans weten. ‘Ongelooflijk mooi. Helemaal gers!’ 

De stijging van 3 naar 5 zetels verklaart Karremans door de goede, lokale campagne die de partij gevoerd heeft. Karremans:

‘Het afgelopen jaar zijn wij vooral bezig geweest om straat voor straat, buurt voor buurt, wijk voor wijk punten op te halen voor onze to-dolijst. Ook van mensen die niet op ons stemmen, wilden wij graag horen wat er beter kan in Rotterdam. Met die to-dolijsten hopen wij straks aan de slag te kunnen. Luisteren, mouwen opstropen en de problemen bij de wortels aanpakken. Daar houden Rotterdammers van. Gewoon doen.’ 

Dat Rotterdam een stad van doeners is, bleek nog geen vijftien uur na het sluiten van de stembureaus. Toen kwamen de lijsttrekkers van de verschillende partijen alweer bijeen voor het eerste informele overleg. In bijzijn van burgemeester Aboutaleb sprak Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam, 11 zetels) alvast zijn voorkeur uit voor een brede coalitie met de VVD, D66, GroenLinks en de PvdA. Volgens Karremans is het nu vooral zaak om de campagnetaal in de ijskast te parkeren en de schouders eronder te zetten.

‘Eén ding giert door mijn hoofd: er moet een stabiel stadsbestuur komen. Ik voel die verantwoordelijkheid, maar ik denk dat dat eigenlijk voor ons alle 45 geldt. We zullen zien wat de toekomst uitwijst,’ aldus Karremans.