De VVD maakt zich sterk voor Bergse Voor- en Achterplas

Zoals ieder jaar maken duizenden Rotterdammers gebruik van de Bergse Voor- en Achterplas. Deze plassen vervullen een grote recreatieve functie. Er wordt gezwommen en gevaren. De laatste tijd zorgt de enorme wildgroei aan planten voor ontzettend veel problemen. Hierdoor moeten met enige regelmaat uit het water worden getakeld omdat hun schroef al snel verstopt zit met planten en wieren.

‘Het is zelfs zo erg dat sommige boten, waaronder het rondvaartschip ‘De Groene Swaen’ noodgedwongen aan de kant moet blijven’, aldus VVD-raadslid Pascal Lansink-Bastemeijer.

Niet alleen de pleziervaart heeft last van de enorme wildgroei. Ook het natuurzwembad het Zwarte Plasje is afhankelijk van water uit de plas. Daarnaast zorgt blauwalg ervoor dat zwemmers niet meer een duik kunnen nemen in de plas, omdat dit infecties kan veroorzaken.

Lansink-Bastemeijer: ‘Ik begrijpt dat niet alle problemen direct kunnen worden opgelost. Daarom willen wij, evenals de gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek, graag van het college vernemen welke adequate oplossingen er kunnen worden geboden.

‘De wethouder heeft laten weten dat het water in de plas op peil zal blijven in verband met de palen onder de huizen. Uiteraard begrijpen wij de afweging van de wethouder, want dit heeft voor ons de grootste prioriteit. Dat neemt niet weg dat ook iedereen weer optimaal moet kunnen zwemmen en varen. Gelukkig heeft de wethouder toegezegd om samen met het Hoogheemraadschap naar structurele oplossingen te zoeken om de problemen aan te pakken. Zo hopen we alle gebruikers van de plas een mooie zomer te kunnen bieden. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat wij dit probleem elk jaar opnieuw moeten agenderen’, aldus Lansink-Bastemeijer.