VVD maakt zich zorgen om Turkse Weekendscholen

Afgelopen zomer werd duidelijk dat de Turkse president Erdogan van plan is om Turkse weekendscholen in onder andere Nederland te financieren. De verontwaardiging was bij ons zeer groot. Het doel van deze scholen is loyaliteit en aanhankelijkheid aan Turkije en Erdogan te kweken onder jonge Rotterdammers, waarvan hun toekomst in Rotterdam ligt. Om die reden vroegen de Rotterdamse VVD samen met het met het CDA en Leefbaar Rotterdam een actualiteitsdebat met het college aan.


‘Ik heb toen meer dan eens gehoord dat deze verontwaardiging hypocriet zou zijn, want Nederland betaalt zelf ook voor Nederlandse scholen in het buitenland. Het verschil is dat er vanuit de Nederlandse overheid geen enkele bemoeienis met de lesinhoud op Nederlandse scholen in het buitenland is. Noem mij bovendien de laatste keer dat premier Rutte Nederlanders in het buitenland opriep om in zijn naam de straat op te gaan en de orde te verstoren. Noem mij één voorbeeld, van hoe Nederland aan het afglijden is tot een religieuze autocratie’, aldus VVD-raadslid Tim Versnel tijdens de afgelopen raadsvergadering. 


De Rotterdamse VVD, evenals wethouder Bert Wijbenga, ontraden dan ook de ouders van deze Turks-Rotterdamse jongeren om hun kinderen op deze weekendscholen te doen. In plaats daarvan zijn er bijvoorbeeld tal van sportverenigingen waar zij heen kunnen in het weekend. 


VVD-raadslid Tim Versnel: ‘Je weet dat beheersing van het Nederlands en het hebben van een netwerk in de Nederlandse samenleving bepalend zijn voor je kansen op de arbeidsmarkt. Afzondering in Erdogan-scholen zijn voor zowel de taalbeheersing als voor het netwerk bepaald niet bevorderlijk. Ik roep alle Turkse Rotterdammers op: laat deze scholen links liggen’.