Tijd voor metroverbinding van Kralingse Zoom naar Zuidplein

© Fred Romero

Er moet een kersvers ov-traject van noord naar zuid komen in Rotterdam. Dat stelt VVD-lijsttrekker Vincent Karremans. Een metroverbinding tussen Kralingse Zoom en Rotterdam Zuid is wat de VVD betreft een enorm grote kans.

'Zeker omdat het huidige metronetwerk in Rotterdam tegen de maximumcapaciteit aanloopt en het aantal knelpunten de komende jaren alleen maar zal toenemen. Denk overigens niet alleen aan het infrastructurele verhaal, maar ook aan de sociale impact die een nieuwe metroverbinding op Zuid met zich meebrengt. Veel meer mensen kunnen straks sneller van en naar Zuid. Een mooi vooruitzicht,' aldus de lijsttrekker.

Het aanleggen van de metrolijn kost veel geld, maar is volgens Karremans de investering dubbel en dwars waard. Karremans:

‘De verbinding zal een gigantische verbetering van het openbaar vervoer opleveren. Daar hebben Rotterdammers over vijftig jaar nog steeds profijt van. Het is bovendien een groene manier om van A naar B te komen. Wat wil een mens nog meer? Verkoop de Eneco-aandelen die Rotterdam bezit en stop de opbrengst in de kas voor de metrolijn. Als we in de regio en bij het Rijk de handen op elkaar krijgen voor het plan, dan gaat de metrolijn er komen.’

Dat het college deze metrolijn niet heeft opgenomen in haar visie op het openbaar vervoer tot 2040 vindt de VVD onbegrijpelijk. Gelukkig komt deze lijn alsnog in de ov-visie dankzij een motie van de VVD.

‘Het is niet eerste keer dat de VVD pleit voor een nieuwe metrolijn op Zuid,’ laat Karremans weten. ‘Wij hebben dit al voorgesteld in 2014, want een verbetering is hard nodig. Als je vanuit IJsselmonde naar de Kralingse Zoom wil in de ochtendspits, staat het helemaal vast. Ook de bus komt er niet door heen. Als je naar de universiteit of hogeschool moet is deze metroverbinding ideaal!’