In memoriam: Hans van Poeteren (1950 – 2018)

Afgelopen maandagnacht is Hans van Poeteren plotseling overleden. Binnen de Rotterdamse VVD is met grote verslagenheid op dit onwerkelijke en verdrietige nieuws gereageerd. Hans was namelijk een graag en zeer geziene vrijwilliger.

Het hart van Hans klopte voor zijn naasten, voor Rotterdam, voor de Rotterdamse VVD. Het was zijn hart dat er maandag zo onverwacht mee ophield. Daardoor verliezen wij een fijn mens, een dierbare vriend voor velen.

Hans had een bijzondere passie: hij was Rotterdams Kampioen Verkiezingsposters Plakken. Als het campagnetijd werd, dan ging hij in de verkiezingsmodus. Zijn auto werd dan voorzien van posters, een trapleer, een bezem en een emmer behangplaksel. Hans wist precies wanneer de verkiezingsborden werden geplaatst en zorgde er voor dat de VVD als eerste in het zicht hing; het liefst linksboven. Dat was de beste plek. En daarna zorgde hij goed voor de posters. De partij die de VVD overplakte, had daar maar kort profijt van. Omdat Hans meestal tweemaal per dag de borden controleerde, hing de VVD nog dezelfde dag weer op de juiste plek. Overplakkers werden er op een gegeven moment moedeloos van en in Hillegersberg werd de VVD niet meer overgeplakt. Plakken met Hans was een feestje. Een feestje waar hij ongelooflijk van genoot. Telkens weer. Iedere verkiezing opnieuw.

Ook tijdens de meest recente gemeenteraadscampagne was Hans zeer actief. Hij was net gestopt met werken en stortte zich vol overgave in de campagne van zijn partij; zijn VVD. Altijd monter, altijd vol energie. Zat het team van vrijwilligers er even doorheen, dan was Hans de man die iedereen oppepte om vooral door te gaan.

De afgelopen vier maanden ging er geen enkele verkiezingsactiviteit voorbij zonder dat Hans z’n steentje bijdroeg. Hans was er altijd: poffertjes uitdelen in Hillegersberg, canvassen in Kralingen, met Rif (zijn Schnauzer) in het Vroesenpark, met Marianne borden plaatsen in de sneeuw, koffie uitdelen op het Van Beethovenplein, s’ morgens vroeg om kwart over zeven flyeren bij metrostation Eendrachtsplein, voorlezen op de Prinses Margrietschool in Spangen. Hans genoot met volle teugen van onze campagne en was beretrots op het resultaat dat wij 21 maart met elkaar hebben behaald.

Maar de inzet van Hans reikte verder dan alleen de afgelopen campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo stond Hans op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en zat hij van 1994 tot en met 2014 (maar liefst twintig jaar) in de deelraad van Hillegersberg-Schiebroek. Voor die jarenlange inzet voor Hillegersberg-Schiebroek werd Hans in maart 2014 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hans bekleedde meerdere functies, zo was hij ook secretaris in het KC-bestuur en eerste opvolger bij de Provinciale Staten.

De Rotterdamse VVD is Hans zeer, zeer dankbaar voor zijn inzet. Wij zullen hem missen en wensen zijn familie en vrienden veel sterkte bij dit grote verlies.