VVD: College gaat straatnamen niet veranderen

In Rotterdam gaan geen ‘gevoelige’ straatnamen worden veranderd. Dat liet het College weten in antwoord op vragen van de Rotterdamse VVD. Dat was aan de orde gesteld nadat de gemeente een vergaand onderzoek naar het Rotterdamse koloniale en slavernijverleden instelde. 

Raadslid Tim Versnel: “De Witte de Withstraat, het Piet Heinplein; de Coolsingel; in Rotterdam zijn veel straten en pleinen vernoemd naar belangrijke mensen uit onze geschiedenis. En het zal niemand zijn ontgaan dat daarover de laatste tijd regelmatig discussie is. Het is goed dat deze discussie in Rotterdam nu stopt.” 

De kwestie volgt uit een aangenomen PvdA-motie die vorig jaar opriep tot een uitgebreid onderzoek naar het Rotterdamse aandeel in het koloniale en slavernijverleden. “Onder invloed van een uit de Verenigde Staten overgewaaide trend om gepaste eerbied voor onze vaderlandse geschiedenis te verwarren met racisme, werd vorig jaar nog besloten dat het Witte de Withmuseum een andere naam moet krijgen. Dit is een verkeerde ontwikkeling, waar we in Rotterdam nu gelukkig een eind aan maken”, aldus Versnel.


In de brief van het College werd verhelderd wat er precies onderzocht gaat worden in het koloniale verleden van Rotterdam, maar werd er ook duidelijkheid geschept over ons straatbeeld. Het College is duidelijk: we gaan geen straatnamen herschrijven, maar omarmen onze geschiedenis. Zowel de bladzijdes waar we trots op mogen zijn, als de pagina’s waarvan we moeten leren. Dus op de Witte de With kunnen we gewoon een biertje blijven drinken.