zoeken
Nieuws

Achtergrond: Schiekadeblok, op naar de toekomst

29 maart 2019
detail iamge

In 2009 kocht de gemeente Rotterdam de grond onder het Schiekadeblok, vlakbij Hofplein, voor 52 miljoen van ontwikkelaar LSI. Op het hoogtepunt van de kredietcrisis was de bedoeling dat de ontwikkelaar hierdoor weer voldoende geld zou hebben om de ontwikkeling voort te zetten. In 2015, nadat de erfpacht al twee jaar niet was betaald door LSI, werd de overeenkomst ontbonden en werd de gemeente vol eigenaar van de grond én de gebouwen erop. Sindsdien lag de ontwikkeling stil. Reden genoeg voor de gemeenteraad om twee jaar geleden aan de rekenkamer te vragen om dit hele proces goed te onderzoeken.

Op 28 maart is het rekenkamerrapport over het Schiekadeblok besproken. De rekenkamer trekt stevige conclusies en wijt het misgaan van dit project vooral aan twee ambtenaren die zonder tegenspraak miljoen konden uitgeven terwijl het te risicovol was om voor zoveel geld de grond te kopen. VVD-raadslid Jan-Willem Verheij geeft aan niet alle conclusies te kunnen onderschrijven. “Er is destijds weloverwogen tot dit besluit gekomen, raad en college stonden er achter. Maar de VVD-fractie in 2009 vond het ook niet verantwoord en gaf aan dit ongewenst te vinden. Dat vinden we nog steeds”, aldus Verheij. “Er was geen zicht op dat er met deze 52 miljoen daadwerkelijk gebouwd zou gaan worden. Nou, dat is wel gebleken want we zijn net zo ver als tien jaar terug.”

Kijkend naar de conclusies van het rekenkamerrapport is de Rotterdamse VVD van mening dat de informatie naar de raad op verschillende momenten anders en beter had moeten zijn. Maar de rekenkamer formuleert sommige conclusies met te weinig nuances waardoor ze niet alle overgenomen kunnen worden. 

Raadslid Jan-Willem Verheij: “Bepaalde suggesties zijn te kort door de bocht. Zo heeft de raad deels haar eigen positie uit handen gegeven door begin 2009 af te spreken met het college dat ze alleen nog achteraf geïnformeerd zou worden. Daarom dienden wij een amendement in om vier van de acht conclusies te schrappen.”

Gelukkig heeft ook ieder nadeel een voordeel. De grond is nog grotendeels in handen van de gemeenten en er schijnt veel belangstelling te zijn voor de ontwikkeling van het gebied. Het Schiekadeblok is een toplocatie waar veel potentie in zit. 

''Laat de marktconsultatie slagen. Haal eruit wat erin zit, maar bovenal: zorg dat er een ontwikkeling komt die van deze centrale plek in de stad iets maakt waar we allemaal trots op kunnen zijn. Daar profiteren we allemaal van.”, aldus Jan-Willem Verheij. 

Centrum Bouwen voor starters Diederik van Dommelen
WORD VVD'ER